Sirkusakrobatiaa aikuisharrastajan silmin. Kuinka hyväksi aikuisiällä aloitetussa harrastuksessa voi kehittyä?

torstai 18. helmikuuta 2016

Hartioille seisomaan

Kiitos kuvaajalle! :)

Tänään ilon aiheenani on hartioilla seisonta. Se menee kerta kerralta paremmin, vaikka kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, olen hieman polvet koukussa. Asennossa on siis vielä hieman hiomista, tavoite olisi päästä suoraksi. Siihen vaikuttaa kuitenkin aika moni asia, kuten esim. se miten jalat asettuvat tuossa olkapäillä. Jos varpaat tai kantapäät ovat liian alhaalla, se vaikeuttaa asentoa.

Vielä olisi siis parannettavaa, mutta olen iloinen, että ylipäätään rohkenen mennä tuonne ylös. Sinänsä se ei ole koskaan rohkeuskysymys ollutkaan, olenhan entisenä (huom. entisenä, lopetin lajin taas, kerron siitä joskus lisää) cheerleaderina seissyt ennenkin hartioilla. Se on kuitenkin siinä mielessä eri asia, että se tehdään kengät jalassa ja usein se on osana pyramidia, jolloin saa tukea kaverista. Ilman kenkiä tasapainon löytäminen on huomattavasti vaikeampaa. Mun on joskus vaikeaa muistaa, että pariakrobatiassa jutut tehdään eri tavalla kuin cheerleadingissä, kun näitä yhtäläisyyksiä muuten kuitenkin aika paljon on. Esim. nousu- ja laskeutumistavat joihinkin juttuihin on ihan erilaiset. Toisaalta, onhan se rikkaus kun tietää, mitä eri tapoja on.

Normaalisti hartioille noustaan seisomaan niin, että pohja koukistaa polvet ja menee ns. gorilla-asentoon. Lentäjä kiipeää käyttäen pohjan nivusia portaana, voin tehdä tästä joskus oman kuvasarjan. Arttu kuitenkin ehdotti vaihtoehtoista tapaa, joka saatiin napattua kuviksi. Tähän seuraavaan juttuun vaaditaan tosi voimakas pohja, itselläni ei olisi toivoakaan toimia pohjana tässä.


Pohja asettuu lattialle vatsalleen ja lentäjä käy seisomaan alaselän päälle. Lentäjä kyykistyy ja ottaa pohjaa hartioista kiinni. Pohja lähtee nousemaan hitaasti ylös. Tässä on tärkeää, että lentäjä seisoo oikeassa kohdassa, jolloin paino tulee suoraan jalkojen päälle (eikä selkärankaan). 


Kun pohja on noussut tarpeeksi ylös, lentäjä voi ottaa häntä käsistä kiinni ja lähteä nousemaan hartioille.


Lopulta pohja siirtää kätensä lentäjän pohkeisiin tukemaan ja tukee lentäjän jalkoja myös päällään.


Lentäjän pitäisi suoristaa itsensä, mutta mulla oli tässä jalat liian edessä ja siksi en saanut itseäni suoristettua. Ehkäpä vielä joskus opin laittamaan ensi yrittämällä jalat oikeaan kohtaan. :D

Kuten näistäkin kuvista saattaa huomata, mulla on aika erikoinen selkä. Siinä on voimakas notko ja skolioosi, ja se aika usein tuo haasteita tekemiseen. Käytännössä eteenpäin kumartuessa alaselän notko pysyy notkona tai on parhaimmillaankin suora, ja siksi keskiselästä ylöspäin pyöristyy senkin edestä. Itse asiassa keskiselän kohdalta selkäranka tekee mutkan ulospäin, joka tekee melkeinpä mahdottomaksi mulle esim. sillan tekemisen. Miten voi taipua taaksepäin, jos selkäranka taipuu luonnostaan toiseen suuntaan? Olen tän harrastuksen myötä alkanut kiinnittää tähän tosi paljon huomiota. Ja muutenkin, koska viimeiset 10 vuotta vähintään olen kärsinyt selkäkivuista melkeinpä päivittäin. Onneksi pääsen maanantaina fysioterapiaan, toivottavasti sieltä saa vinkkejä.

Mukavaa ja energistä päivää sulle! :)

5 kommenttia:

  1. Hyvät ja havainnolliset kuvat ja tekstinkin perusteella sai kyllä käsityksen mistä hartioilla seisomisesta on kyse. Kyllä on kiva lukea näitä juttuja, vaikka olinkin paikan päällä todistamassa tapahtumaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvä, jos oli selkeä teksti ja jaksoit lukea vaikka seurasit vierestä. :D Sitä mä just aina mietin, et osaanko kirjoittaa sillä tavalla ymmärrettävästi et lukija pystyy hahmottamaan mistä on kyse. Mut hyvä jos pystyy :)

      Poista
  2. Kiva tuo kuvasarja hartioilla seisonnasta, siinä kyllä kaivataanki jo rohkeutta että tuonne ylös uskaltaa! Olisi tosiaan kiva nähdä kuvasarja myös siitä toisesta hartioille kiipeämisestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä tehdä joskus se toinenkin kuvasarja! Ja jos tonne kiipeää, niin spotterit + patja on aluks kyllä kova sana :D

      Poista
  3. Heh :D joo ei ihan kotona telkkarin vieressä uskalla tota harjotella

    VastaaPoista

Mitä tykkäsit postauksesta? Kysy tai kommentoi alle. :)